Pomidory w śmietanie
Pomidory w śmietanie to bardzo szybka i prosta sałatka, która sprawdzi się solo i jako dodatek do obiadu. Sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy to krajowe pomidory znajdują się w każdym domu, zachwycając swoim niepowtarzalnym smakiem i soczystością. Chociaż jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wszystkie niezbędne składniki posiada każdy w swojej lodówce, to warto wiedzieć, jakie sprawdzą się najlepiej. To od wybranych składników będzie zależny smak pomidorów w śmietanie.
Jakie pomidory sprawdzą się najlepiej?
Pierwszym podstawowym składnikiem sałatki, jak sama nazwa wskazuje, są pomidory. Pomidor to jedno z najchętniej spożywanych warzyw w naszym kraju. W okresie letnim znajdziemy je praktycznie w każdym przydomowym ogródku czy szklarni. Nic dziwnego! Są proste w uprawie, a latem dzięki mocnemu słońcu zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Nie będzie dla nikogo więc zaskoczeniem, że to właśnie domowe i ekologiczne pomidory najlepiej smakują ze śmietaną.
Najsmaczniejszą odmianą są pomidory malinowe, które doskonale smakują zarówno spożywane samodzielnie, jako dodatek do kanapek czy zdrowych surówek jak i sałatek. Mają miękką skórkę, co sprawia, że nie jest konieczne ich wcześniejsze obieranie w celu połączenia ich ze śmietaną. Chcąc przyrządzić pomidory w śmietanie, lepiej odpuścić sobie dodatek pomidorów z twardą skórką, na przykład śliwkowych.
Jaką wybrać śmietanę do pomidorów?
Drugą, równie ważną kwestią jest wybór odpowiedniej śmietany. Oczywiście im wyższą zawartością tłuszczu się ona charakteryzuje, tym większa jest jej wartość kaloryczna. To może zniechęcać osoby dbające o linię do spożywania smacznego duetu pomidorów ze śmietaną. Warto jednak raz na jakiś czas pozwolić sobie na porcję sałatki z pomidorów, bo z całą pewnością nie zaprzepaści to starań o lepszą sylwetkę, a dostarczy niesamowitych wrażeń smakowych!
Jaką więc wybrać śmietanę? Okazuje się, że najlepiej smakuje śmietana gęsta o zawartości tłuszczu ok. 18%. Jest to więc śmietana kwaśna, która idealnie sprawdza się do wszelkich zup i sosów. Jeżeli jednak nie możemy pozwolić sobie na taką śmietanę w swojej diecie, można w ostateczności zamienić ją na jogurt naturalny. Smak całej sałatki z pomidorów w śmietanie nie będzie już taki sam, jaki znamy z dawnych przepisów mamy czy babci.
Oprócz śmietany i pomidorów doskonałym dodatkiem jest drobno pokrojona biała cebula oraz pęczek świeżego koperku. Nie można także pominąć soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Niektórzy dla przełamania smaku pomidorów dodają niewielką ilość cukru pudru. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć w miseczce i serwować prosto z lodówki.
Do czego sprawdzą się pomidory w śmietanie?
Pomidory w śmietanie to rewelacyjny pomysł na samodzielny posiłek, który można urozmaicić świeżym pieczywem z masłem. Bardzo często gości także na stole jako dodatek do obiadu, zastępując tradycyjną mizerię czy ogórki w occie. Dobrze smakuje z mięsami, na przykład mielonymi kotletami lub w lekkich letnich daniach, na przykład z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.